Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2007 21:04 - Клиент на такси
Автор: pongo Категория: Забавление   
Прочетен: 6660 Коментари: 19 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Всеки знае, че возенето на такси е като лотарията, защото никога не знаеш на какво ще попаднеш. Е, днес изтеглих най-печелившия билет.

Около десет часа сутринта. На стоянката до блока ми, където обикновено 7-8 бакшиша чакат лонг дистанс курс до Лондон или евентуално до Надежда, е пусто. Потропвам гузно с копита – и без това вече съм закъснял за бачкане с един час. Гледам недружелюбно хората наоколо – все пак са потенциални крадци на таксита.

Нервнича. Дали да се върна до вкъщи и да си повикам такси по телефона? Май не, това са си още 20 минути, а и отдалечаването ми от стоянката неминуемо ще предизвика появяването на половин дузина жълти автомобили, които за нещастие ще се магипортират докато спринтирам обратно.

Вече съм съгласен дори да ползвам услугите на „любимия” ми превозвач – ЕТ „С Божията помощ” – Някой си там (забравил съм името). Оглеждам се наоколо за изпълнителния директор на фирмата, който по съвместителство е и шофьор и диспечер. Засичал съм го да бере маргаритки в околността, но не и днес, уви.

ЕТ „С Божията помощ” е култова такси фирма. Уникалният й маркетингов подход включва: автомобилен парк от само една (Deus ex) машина; дегизировка на колата тип: „За едно евро”, но с малко различие в телефоните за връзка, и ценоразпис, на който посредством увеличително стъкло би могло да се разчете, че по-евтината тарифа всъщност е нощната. Всички изредени атрибути в своята цялост и най-вече наименованието, под което търговецът осъществява дейността си, събуждат инстинкта за самосъхранение у клиента, който не смее да предяви правата си и мълчаливо изчаква края на пътуването.

Теологичните ми размисли тук биват прекъснати от грубата действителност. Забелязвам такси. То се движи в обратната посока, но аз не съм вчерашен. Храбро се хвърлям насред движението и докато с котешки рефлекси избягвам връхлитащите бетоновози, тирове и други подобни МПС-та, на които мястото им е точно в центъра на града, сигнализирам с подвиквания, ръкомахане и свиркане на шофьора.

Той ме забелязва и прави обратен завой през двойната непрекъсната маркировка, като за да не се просна безславно на капака му, отскачам назад и едва не попадам под колелата на някакъв трабант. До тук добре. Мятам се вътре – няма тинтири-минтири от типа, „Шъ ма метнете ли до Еди-къде-си?” – щото разстоянието от 12 километра може да му се стори късичко.

„Карай!” - викам и чак сега забелязвам шофьора. Той е закръглен, да не кажа дебел, циганин с черна ковбойска шапка, украсена със сребърни мъниста. Липсва му само златен зъб. Приготвям се за незабравимо пътешествие.

„Пред нас са блеснали житата…” тананикам мислено, докато спираме да вървим нататък, в поредното задръстване. От дясно някакъв нещастен човечец се опитва да се включи в движението. Никакъв шанс – ние сме на път с предимство - но изведнъж: моят драйвър рязко се пресяга през мен, отваря прозореца и се провиква: „Ако дадеш едно лефче, ша та пусна, бате!”

Пуска човека да мине безплатно, явно има добра душа. Вървим нататък и ромът-бакшиш споделя, че не си струва много да се работи с тези задръствания, но със загадъчна усмивка ми разказва за предишните си клиенти.

Били чужденци. Отивали до Македонското посолство на ул. Оборище 7. На адреса любезен полицай ги уведомил, че посолството се е преместило на ул. Жулио Кюри. До този момент сметката била три лева, и моят човек съобразил, че ще вземе още около два лева по Цариградско (само пет сумарно), затова избрал следния маршрут: Свил по бул. В. Левски, после по бул. Руски, но вместо да продължи напред по Цариградско, минал в дясно по Евлоги Георгиев до НДК. Там хванал „Черни връх” докато стигнал „Кошарите”. От там поел по бул. Никола Вапцаров, надолу през Телевизионната кула и излязъл обратно на Цариградско шосе. Вместо да отбие на Плиска обаче, той продължил до отбивката за „Младост”. Там хванал бул. Александър Малинов като на Билата свърнал обратно към Дървеница. После продължил надолу до хотел „Москва”, където вече влязъл по Жулио Кюри. Сметката била шестнадесет и нещо, като едната клиентка си направила устата за ресто, но другата дала двадесетачка и казала „Тенк ю”.

Тази одисея се разказва с Омирова страст, сякаш не е измамил клиентите, а е постъпил благородно с тях. Циганска работа, или бакшишка. Продължаваме...

Приближаваме кръстовището на Околовръстното и Симеоновско шосе. Докато висим на светофара, моят драйвър се сеща какво му се било случило предишната вечер в Симеоново. Била го извикала някаква мацка, която била страшно изискана и красива и поискала да я „клеца”, но той не посмял. Не го питам защо, но се усмихвам тъпо от неудобство и това го окуражава да сподели друг сексуален спомен, когато някакво пияно момиче в Банишора също искало секс. Питам дали са били циганки. Казва – не.

Порим по Околовръстното като клипер при безветрие. Моят домакин очевидно има много познати. Жизнерадостно маха с ръка вляво, където безцелно се мотаят строителите на пътя (явно ще се строи до 2015 г.). Чат-пат подвиква надясно, където мургави труженици цепят дърва за огрев.

Наближаваме края на отсечката и движението се забързва. Изведнъж нашия забелязва с периферното си зрение метален предмет. Набива спирачки. „Ей, я това алуминий ли е? Чакай да си го взема, сигурно ще го шитна между шестотин и хиляда кинта”. Въпросното парче е капак от каросерията на самосвал, поради което обяснявам, че вероятно е стомана. Той се съгласява бързо, от което правя извода, че първоначалния стрес от находката е бил последван от внезапно отрезвяване.

Пак го отдава на спомени. Едно време бил в бизнеса с цветни метали (подозирам, че „бизнес” в случая е евфемизъм за противозаконно отнемане). Бил направил много манги навремето, но вече не го влечело, вече не бил млад. Но от друга страна и въртенето на геврека вече било незадоволително. Било невъзможно да се кара в София.

Вече почти стигаме. Повтаря, че в София е невъзможно да се кара и заявява, че аз съм му последния клиент за днес. Въртял от осем сутринта, а било почти дванадесет.

И сега равносметката: Бил изкарал около тридесет и осем лева: тридесет за наема на колата, пет лева за гориво и оставали два-три лева да се напие, така че денят му бил успешен.

Разделяме се. Щастлив човек.


Тагове:   клиент,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. 13obo - ffs
24.09.2007 23:05
Emi nqmam kakvo da komentiram ciganina. Vsi4ko koeto moje da se spomene e bilo spomenavano pone 100,000 puti do sega. Prosto...

Dobur post:).
цитирай
2. arnage - :)
25.09.2007 01:17
Препоръчвам ти да използваш услугите не само на "Такси с Божията помощ" (между другото фирмата не е просто ЕТ "еди кой си, а ЕТ "И. Галев", може ли така да омаловажаваш таз столична забележителност?! :)), а и на две чудесни и приветливи Хюндай Соната с многообещаващата фирма С.К. "Спокойствие и комфорт", а защо не и няколкото представители на техните смъртни конкурентиот О.К. "Супершанс" :) Приятно пътуване! :)
цитирай
3. benra - Много
25.09.2007 10:25
готино написано!Забавлявах се, докато четях!
цитирай
4. wonder - Таксиметров шофьор не е професия...
25.09.2007 23:46
... това е диагноза! ;)))
цитирай
5. анонимен - RcoRaKQGvu
24.05.2011 01:57
Wow, your post makes mine look felebe. More power to you!
цитирай
6. анонимен - uLKGcAHHyEUZodUikf
24.05.2011 04:39
That's a mold-breaker. Great tihinkng!
цитирай
7. анонимен - LcJVkXNvVIxRCNMzO
24.05.2011 09:59
Suodns great to me BWTHDIK
цитирай
8. анонимен - biChXxYLOARCvjJymf
24.05.2011 14:50
9IYjSg <a href="http://qyzwepurptpy.com/">qyzwepurptpy</a>
цитирай
9. анонимен - XlkgRHtGFsJn
24.05.2011 15:00
34TxUV <a href="http://cqnpaaufxkdy.com/">cqnpaaufxkdy</a>
цитирай
10. анонимен - pWZLeHRS
24.05.2011 15:37
D7HyEs <a href="http://pcniajebxdiw.com/">pcniajebxdiw</a>
цитирай
11. анонимен - rkMxgZBaxanvSZk
25.05.2011 18:07
JxsHI7 , [url=http://tbjusmfdfmpg.com/]tbjusmfdfmpg[/url], [link=http://lbazqpovppgz.com/]lbazqpovppgz[/link], http://tvywinhtzcsu.com/
цитирай
12. анонимен - XEXzCeSARlRVylxBOw
25.05.2011 18:20
4fmwRY , [url=http://cmnzinydbcuq.com/]cmnzinydbcuq[/url], [link=http://itrfzvdwxzey.com/]itrfzvdwxzey[/link], http://pvrasblpqpnt.com/
цитирай
13. анонимен - ehTpplrLpujsmIj
25.05.2011 18:28
1aswyS , [url=http://qdxqhlatbxby.com/]qdxqhlatbxby[/url], [link=http://sfcoxoqshycg.com/]sfcoxoqshycg[/link], http://lehxcbkffpvf.com/
цитирай
14. анонимен - cNhCeVyDsUlSRyhIOSC
28.05.2011 12:34
kkohA1 <a href="http://emryfhorbxpm.com/">emryfhorbxpm</a>
цитирай
15. анонимен - gZodzzQDBWmSnVtyS
28.05.2011 12:44
wLEyYL <a href="http://frzthofoflyq.com/">frzthofoflyq</a>
цитирай
16. анонимен - lpqXTaFfewRxToIUi
28.05.2011 14:27
dccd4M <a href="http://fimmrcjzdblz.com/">fimmrcjzdblz</a>
цитирай
17. анонимен - UhsftsJENXtFIoU
31.05.2011 17:02
a7KC8u , [url=http://lleurxcohaui.com/]lleurxcohaui[/url], [link=http://zgeogkpmjlwt.com/]zgeogkpmjlwt[/link], http://rvefdvwrhkxz.com/
цитирай
18. анонимен - IAfgcVxFxnYDE
31.05.2011 18:22
ZjfnIJ , [url=http://yecagnjkrmxw.com/]yecagnjkrmxw[/url], [link=http://qloebeqsmejt.com/]qloebeqsmejt[/link], http://eyybeqssphlq.com/
цитирай
19. анонимен - DmjavveCllfL
31.05.2011 18:45
9dghK0 , [url=http://zgvwfyovaqzu.com/]zgvwfyovaqzu[/url], [link=http://lgvvwbrpznqn.com/]lgvvwbrpznqn[/link], http://tmaeitmvigip.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pongo
Категория: Забавление
Прочетен: 278492
Постинги: 41
Коментари: 241
Гласове: 752
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930